Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

  • Start
  • Blog
  • Circuit de Nivelles-Baulers anno 2013

Circuit de Nivelles-Baulers anno 2013

Circuit Nivelles-BaulersKort geleden heb ik weer eens een bezoekje gebracht aan het voormalige circuit van Nijvel. Bij het betreden van het voormalige circuitterrein werd ik aangenaam verrast door de aanwezigheid van een restaurant met de naam “The Circuit”. Leuk dat op deze manier de herinnering aan het circuit levendig word gehouden...

De Big Loop en het overwoekerde deel van Circuit Nivelles-Baulers

Ik begin mijn bezoek met een rondje, voor zover mogelijk, over het circuit. Ik rijd weer door mijn geliefde “Big Loop” en moet terugdenken aan die keer in 1998 toen ik hier met 120 km per uur doorheen ging en me voornam om de volgende ronde nog een stuk harder door deze bochten te gaan. Totdat er een flinke klap door de auto heen ging en ik een eind naar buiten stuiterde. Dit bleek het gevolg te zijn van een verzakte betonplaat onder het asfalt.

Circuit Nijvel bocht 3 anno 2013

Vandaag de dag ligt hier mooi glad asfalt maar is het openbare weg en dus rijd ik hier met een rustig gangetje doorheen. Kijkend naar het verloop van de hoogteverschillen in de tweede van de “Big Loop” - eerst aflopend en aan het eind van de bocht weer omhoog - kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat ontwerper Hugenholtz bij het ontwerpen hiervan aan het Scheivlak moet hebben gedacht. Alleen is de “Big Loop” nog sneller dan het Scheivlak. En dan zeggen ze dat Nivelles een plat en saai circuit was… Onmiddellijk schiet me een commentaar op Facebook te binnen: “If the Big Loop was like it is today no way that this was a boring circuit”.

Circuit Nijvel bocht 3 anno 2013

Aangekomen bij de plaats waar de linker bocht na de “Big Loop” was zie ik dat daar een nieuw weggetje wordt aangelegd. Ik parkeer de auto en ga te voet op zoek of er nog iets van deze bocht terug te vinden is. Dat is helaas niet het geval, alleen aan de bomen kun je nog ongeveer zien waar de baan heeft gelopen. Ik ga terug naar de auto en rijd over de plaats waar ooit de kartbaan was naar de “Back Straight”.

Circuit Nijvel bocht 3 anno 2013

Aan de opening tussen de bomen is nog te zien waar de baan liep.

Circuit Nijvel bocht 3 anno 2013
Genomen vanaf de andere kant. Ook hier is aan de opening tussen de bomen nog te zien waar de baan liep. De volleybalspelers moesten eens weten dat ze midden op een racebaan spelen...

Even verderop staan de hekken en ligt daar nog steeds het overgebleven stuk circuit. Ongeveer een half jaar geleden stuurde iemand me een foto van dit gedeelte waarop een graafmachine was te zien. Het had me dan ook niet verbaast wanneer dit gedeelte inmiddels ook was omgebouwd tot bedrijventerrein. Doch hier heerst nog steeds doodse stilte.

Circuit Nijvel backstraight anno 2013

Restaurant "The Circuit" en een oude ingang

Na nog wat foto’s te hebben gemaakt begeef ik mij naar het restaurant. Dit blijkt vol te hangen met foto’s uit de goede jaren van Circuit de Nivelles-Baulers, en aan het plafond hangt een maquette van het circuit. Terwijl ik deze sta te bekijken drukt iemand me een visitekaartje in de hand, het blijkt de maker van de maquette te zijn. Na nog wat met hem over het circuit te hebben gesproken verlaat ik het voormalige circuitterrein weer.

de magie van verweerd asfalt ebook

button ja ik wil dit e book

 

Circuits of the past Merchandise

Ik bevind me inmiddels alweer op de hoofdweg richting de snelweg als mijn oog op een oud hek valt. Ik herinner mij dit nog, het is een oude bezoekersingang van het circuit. Jaren geleden heb ik hier eens een foto van gemaakt. Verder kwam ik toen niet omdat het hek gesloten was. Doch deze keer staat het hek uitnodigend open en ik besluit hier nog even te gaan kijken.

Circuit Nijvel oude ingang

Achter het hek tref ik een aantal interessante dingen aan. Links staat nog het houten raamwerk waarop ooit een informatiebord heeft gezeten. Het bord zelf ligt aan stukken op de grond. Rechts liggen enkele bulten puin waarin ik de paaltjes en het gaas van de oude vanghekken, de voorloper van de grindbak, van het circuit herken. Even verder bevind zich nog de fundering van de oude kassahuisjes.

Circuit Nijvel oude ingang

Circuit Nijvel oude ingang

Circuit Nijvel oude ingang

Voor de gemiddelde passant zal dit een vuilnisbelt zijn, maar voor mij is het een herinnering aan een circuit van weleer.

Alle foto's die ik in de loop der jaren op Nivelles-Baulers maakte.

Vanaf pagina 22 begint de reeks nieuwe foto's.

Dit was mijn verslag van mijn meest recente bezoek aan Nivelles-Baulers. Ik hoop dat jullie ervan hebben genoten en ik zou het erg waarderen als jullie een reactie achterlaten.

Herman

E-mail

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.