Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

  • Start
  • Blog
  • Spa-Francorchamps en Nivelles-Baulers in 2003

Spa-Francorchamps en Nivelles-Baulers in 2003

Nivelles Big LoopWe trappen af met een stukje pure nostalgie. Kort nadat ik op16 september 2003 de MSN groep Circuits of the past was begonnen bezocht ik Spa-Francorchamps en Nijvel om wat nieuwe foto’s voor de site te maken. Op 3 oktober schreef ik hier een verslag over.

3-10-2003 10:58

Ik ben weer terug uit België met een hele lading foto's van Francorchamps en Nijvel.

Spa-Francorchamps

spa 2003Afgelopen dinsdag was ik op FrancorchampsIn tegenstelling tot de laatste keer dat ik er was, was het nu prachtig zomers weer. Aangekomen bij het circuit wel een tegenvallertje, het Grand Prix circuit was afgesloten¹. En dat terwijl ik me er zo op had verheugd weer eens de Raidillon te bestormen.

Maar vooruit ik was er tenslotte om foto's van het oude gedeelte te maken, en dat is tegenwoordig permanent openbare weg. Via een nieuwe weg, die ook veel van een circuit weg heeft, rijd ik om het Grand Prix gedeelte heen om bij Les-Combes uit te komen en mijn rondje over het oude circuit te beginnen.

¹ Op dat moment wist ik nog niet dat het circuit inmiddels permanent was geworden.

Circuit Nivelles-Baulers

circuit nijvel 2003Donderdag heb ik de restanten van het circuit van Nijvel opgezocht. Waar vroeger Emmerson Fittipaldi als winnaar werd afgevlagd rijden nu de vrachtauto's om hun lading op te halen bij de bedrijven die hier nu zitten. Alleen aan de glooiing kun je het oude rechte end nog herkennen en aan een restant van de oude pits. Aan het eind van het rechte stuk bevindt zich een heuvel waarachter vroeger de eerste bocht lag, boven op deze heuvel ligt nu een minirotonde en de doorgang naar eerste bocht is afgesloten, hier word een nieuw weggedeelte aangelegd.

Dan maar het “clubcircuit” volgen. Waar vroeger een chicane lag kom je weer op een, opnieuw geasfalteerd, gedeelte van het circuit. Aan het eind hiervan staan hekken op de weg en begint het laatste deel van wat nog over is van het oude circuit.

Omdat ik hier niet met de auto kan komen zonder deze te beschadigen ga ik te voet verder.

Ik loop over een stukje vergane glorie, in gedachten zie ik de bolides met hoge snelheid voorbijrijden en even voel ik me die mafkees die op Silverstone midden op het circuit ging lopen.

De snelle rechts links combinatie en de laatste bocht, een vlakke uitvoering van de Tarzanbocht, liggen er nog steeds, maar waarschijnlijk zal het niet lang meer duren voor ook hier de bedrijven de rust van de konijnen en de fazanten na meer dan 20 jaar komen verstoren.

circuit nijvel 2003Via de restanten van het rennerskwartier kom ik weer terug bij de auto. Terugrijdend trekt een graafmachine, op de plaats van bocht 4, mijn aandacht. Het leek me wel een symbolisch plaatje, een graafmachine die het oude circuit sloopt. Op deze plaats trof ik onder een laag modder en klei de restanten aan van bocht 4. Iets verderop lagen enorme bulten aarde maar ik besloot om hier maar eens overheen te klimmen. Achter deze bulten zag ik dat men bezig was een nieuwe weg aan te leggen, precies in het model van de bocht die daar vroeger lag, alleen smaller en voorzien van stoepranden…

Dit was het mooiste gedeelte van het circuit, twee hele snelle lange doordraaiers achter elkaar, de eerste klom omhoog en de tweede daalde af. Toch een beetje een eerbetoon aan deze mooie bochten dat de vorm behouden blijft, al zul je er nooit meer met dezelfde snelheid doorheen kunnen gaan.

Tot zover mijn allereerste verslag van een circuitbezoek. Er zouden er nog vele volgen. Als je dit artikel leuk vond zou ik het erg leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Tot volgende week,

Herman.

 

 

E-mail

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.