Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Het circuit van Chimay

Hieronder de geschiedenis van het Belgische stratencircuit van Chimay. Ooit een supersnel stratencircuit dat zich kon meten met het oude Spa-Francorchamps.

Het begin en de Grand Prix des Frontieres

Op initiatief van de locale raceliefhebber Jules Buisseret worden in 1926 nabij de Belgische stad Chimay, dat vlak bij de Franse grens ligt, races gehouden onder de naam Grand Prix des Frontières (Grote Prijs van de Grensstreek). Tijdens dit evenement werden er zowel auto- als motorraces gehouden.

de magie van verweerd asfalt ebook

button ja ik wil dit e book

 

Circuits of the past Merchandise

Deze races vonden plaats op een uit openbare wegen bestaand parcours dat gedeeltelijk door de bebouwde kom van Chimay heen liep. Deze Grand Prix des Frontières zou uitgroeien tot een jaarlijks evenement en naarmate het circuit meer bekendheid kreeg deden met de jaren steeds meer race series Chimay aan.


Op deze satellietfoto zijn de contouren van het oude circuit duidelijk zichtbaar.
Klik hier voor een verslag van een ronde over het circuit.

Het stratencircuit van Chimay

Het 10,870 km lange stratencircuit van Chimay was een razendsnel parcours met bijna alleen maar snelle bochten en hoogte verschillen, en was vergelijkbaar met het oude circuit van Spa-Francorchamps.

Loading Player...

Video van een ronde over de 1929-1984 versie van Circuit Chimay.

Voor het seizoen van 1985 vindt er een grote verbouwing plaats. Zo wordt een nieuwe verbinding aangelegd om het gedeelte door de bebouwde kom van Chimay af te snijden. Aan deze nieuwe verbinding werd tevens een nieuw pitcomplex gebouwd. Verder worden er nog drie chicanes aan het parcours toegevoegd. Na deze verbouwing is de lengte van het circuit 9,7 km.

Loading Player...

Een ronde over de 1985-1995 versie van Circuit Chimay.

Het oude circuit werd te gevaarlijk

Nadat tijdens een Belgische Procar race in 1992 Guy Nève, de jongere broer van ex Formule 1 rijder Patrick Nève, om het leven komt na een crash in de snelle bocht “Virage Spikins” wordt het circuit te gevaarlijk bevonden voor autoraces. Wel werden er nadien nog motorraces verreden.

Chimay Circuit pits

In 1996 valt het doek voor het oude circuit wanneer een geheel nieuwe 4,520 km korte versie van het circuit van Chimay wordt geopend. Kort na het uit 1985 stammende start/finish gedeelte begint een nieuwe verbinding die zo’n drie kwart van het oude parcours afsnijd! Dit nieuwe gedeelte is eigenlijk niets anders dan een rechte weg waar twee chicanes aan toegevoegd zijn. Aan het einde van deze nieuwe verbinding kom je dan aan op een deel van het oorspronkelijke circuit.

chimay cafe restaurant du circuit

Het nieuwe circuit van Chimay

In deze nieuwe versie wordt nog slechts zo'n twee kilometer van de oorspronkelijke bijna elf kilometer lange baan gebruikt. Dit inclusief de in 1985 toegevoegde chicanes! Het nieuwe circuit is echter nog geen schim van het oude circuit. Waar in het oorspronkelijke circuit bijna geen langzame bochten te vinden waren is in het nieuwe circuit vrijwel geen enkele snelle bocht te vinden!

Loading Player...

Een ronde over het huidige Circuit Chimay.

Nog één keer terug op het oude circuit

In 2005 vinden er voor het laatst nationale races plaats op Chimay. In het jubileumjaar 2006 wordt het circuit na een elf uur durende inspectie door de RACB (Royal Automobile Club Belgium) afgekeurd voor moderne auto races! Gelukkig weet men het circuit toch nog geschikt te houden voor klassieke evenementen. In 2008 wordt er zelfs nog een keer met klassieke motoren op het oude circuit gereden!

chimay gesloopte toren
Hier stond ooit de oude wedstrijdtoren!

Dit wilde men het daaropvolgende jaar weer doen maar vanwege een aantal veiligheidsincidenten steekt de politiek hier een stokje voor. Hiermee behoren de races op het oude circuit van Chimay voorgoed tot het verleden. Wel kun je er zelf nog een nostalgisch rondje rijden want de wegen die dit razendsnelle circuit ooit vormden zijn nog geheel in tact. Op één punt na waar ze een minirotonde in het parcours hebben gelegd!

chimay ligne droite de salles

© Tekst, foto's & video's: Herman Liesemeijer Satellietfoto: Google Maps

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.