Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Circuit Pescara

Vraag een gemiddelde Formule 1 liefhebber wat het langste circuit was waar ooit een F1 race werd verreden en hij zal zeggen de oude Nürburgring. Doch het langste Formule 1-circuit ooit was een prachtig stratencircuit nabij de stad Pescara in Italië...

Het lange Formule 1-circuit ooit

Dit Italiaanse stratencircuit, bij de geboortestad van Jarno Trulli, was in gebruik van 1924 tot en met 1961. Het was gastheer voor de jaarlijkse Grand Prix van Pescara, die alleen in 1957 meetelde voor het wereldkampioenschap Formule 1. Met zijn 25,579 km was dit het langste circuit waar ooit een Formule 1 race werd verreden.

Plattegrond circuit Pescara
Klik op de kaart voor een rondje over het circuit.

De layout van het circuit van Pescara

Het driehoekige circuit was zeer uitdagend en bestond uit twee lange rechte stukken en een spectaculair bochtig gedeelte door de heuvels. De ronde begon in de buitenwijken van Pescara en na een rit over een typisch stedelijk circuitgedeelte kwam je bij Villa Raspa in de heuvels terecht waarbij nog enkele dorpen werden aangedaan.

Circuit Pescara start/finish
Hier was start/finish.

Na een lange reeks van bochten door de heuvels afgewisseld met de dorpen Spoltore en Cappelle kwam je uit op een 6 km lang recht stuk dat je weer naar het meer stedelijke gedeelte van het zeer afwisselende circuit bracht.

Circuit Pescara Cappelle
Het traject voert onder andere door het schilderachtige dorpje Cappelle.

de magie van verweerd asfalt ebook

button ja ik wil dit e book

 

Circuits of the past Merchandise

Op het laatste gedeelte van dit rechte stuk werd over een afstand van 1 km de tijd opgemeten en de snelheid berekend, een voorloper van de nu gebruikelijke "speed traps", waarmee nog wat extra prijzengeld te winnen viel. In 1950 haalde Fangio op deze "vliegende kilometer" een gemiddelde snelheid van 309 km/h.

Circuit Pescara Flying Kilometre

Aan het einde van het rechte stuk ging het in Montesilvano, een voorstadje van Pescara, rechtsaf een ander lang recht stuk op om uiteindelijk weer bij start/finish in Pescara uit te komen (Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage van een ronde over het circuit).

Circuit Pescara Montesilvano

Het einde van het circuit van Pescara

In 1961 werd er voor het laatst geracet op Pescara, het ultra lange stratencircuit voldeed niet meer aan de veiligheidseisen en werd daarna niet meer gebruikt. Het oude stratencircuit ligt er nog steeds en is nog helemaal compleet en in tact. Wel zijn er in de loop der jaren de nodige minirotondes in het parcours techtgekomen.

Circuit Pescara monument
Midden in de heuvels staat daar ineens een monument dat herinnert aan vervlogen tijden.

Circuit Pescara start/finish

© Tekst & foto's: Herman Liesemeijer

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.