Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Een ronde Circuit Lobethal

Een reportage van een ronde over het voormalige Australische stratencircuit van Lobethal, gemaakt door Ray Bell.

Circuit Lobethal
De eerste bocht na de start

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal

Toen ik met Whiteford sprak beschreef hij een brug met een soort springheuvel, gevolgd door een knik als de eerste moeilijkheid in het circuit. Dit lange en zeer snelle gedeelte van het circuit, paralel lopend aan een spoorlijn en aan de Onkaparinga rivier, was bijna helemaal vol gas. Zes of zeven knikken en de menigte bij het hotel in Charleston vormden enige afleiding terwijl de toerentellers zo'n vijf en een halve kilometer tegen het rood aan stonden.

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal
Door Charleston

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal
Kayannie Corner

Dan duikt Kayannie Corner op, een scherpe bocht naar rechts die normaal deel uitmaakt van een kruising. Daarna een afdaling de rivier kruist om vervolgens weer omhoog naar de top van de heuvel die de stad overziet. Hier word het interessant als de scherpe top naar de Esses leid, bergafwaarts Esses was een grote toeschouwerszone alwaar het publiek een fantastisch uitzicht had op de baan. Na de laatste linkerbocht van de Esses kwam het rechte stuk dat de stad inleide, hier "viel" de weg naar beneden waardoor zware remacties aan de orde van de dag waren wanneer de T-splitsing met de hoofdstraat werd bereikt.

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal
Het ziet er onschuldig uit, maar je kwam van de grond hier ...

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal
Beneden lijkt de weg smaller te worden en rechtdoor te gaan ... Niet waar: Hier was een poort naar de Onkaparinga Woollen Molens, waar dekens werden gemaakt. De poort stond tijdens races open om als "escape route" te dienen.

Circuit Lobethal
Door Lobethal

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal
Gumeracha Corner,waar de weg naar Gumeracha zich afsplitst. Dit is het begin van de bocht, welke omhoog klimt bij het verlaten van de bebouwde kom.

Circuit Lobethal

Vervolgens klom het circuit verder, met een "dip" vlakbij het winkelcentrum om daarna rechtsaf te buigen en aan de "rollercoaster ride" te beginnen die de mannen van de jongens onderscheidde. Deze sectie verdient een adequate beschrijving, het is dit 3 Mijl lange gedeelte met zijn steile hellingen, blinde toppen en snelle bochten tussen de boerderijen door dat Lobethal tot een legende heeft gemaakt. De Charlston sectie was een test voor de motoren, de run naar de stad was een test voor de remmen en de handling, maar nergens anders in Australië werd de moed en stuurmanskunst van de rijder zo op de proef gesteld als in deze sectie.

Circuit Lobethal
Verder omhoog, voor ons ligt de glorieuze en opwindende "run" richting Mount Torrens

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal

Ik verwonderde mij over de gemiddelde snelheden die op deze baan mogelijk waren, dus vroeg ik de GP winnaar van 1939 hoe ze dat konden doen. "Met al die bochten die zo kort na die blinde heuvels volgen" vroeg ik, "Je kunt niet een bocht insturen met je wielen van de grond, en je kwam hier toch los ...?" Uit zijn reactie bleek dat hier gecalculeerde risico's werden genomen. "We stuurden in vlak voor we loskwamen." Veertig jaar later kon hij zich nog steeds precies herinneren hoe hij dat deed. Ongelooflijk, deed hij dat werkelijk zo...?

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal

Circuit Lobethal
Dat maakt het de serie compleet. Je hebt nu een ronde over Lobethal gemaakt... zie je dat groene bord? Daar zijn we onze ronde begonnen.

De foto's van een ronde over Lobethal zijn begin 2002 gemaakt door de Australische autosport journalist Ray Bell. Veel van de informatie over dit circuit is afkomstig uit Ray's archieven en van degenen die hem hebben geholpen de wereld te laten zien wat een fantastisch circuit dit was.

© Tekst & foto's: Ray Bell Vertaald door Herman Liesemeijer

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.