Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

E-book: De Magie van Verweerd Asfalt - Een reis langs klassieke racecircuits in Europa

 Door de maker van deze website!

de magie van verweerd asfalt ebook

button ja ik wil dit e book

Nieuwste video

Loading Player...

Nieuwste artikelen

Een ronde over de oude Österreichring

Op deze pagina vind je een impressie van een ronde over de ruïnes van wat ooit één van de mooiste circuits ter wereld was. De Österreichring, thans Red Bull Ring. De foto's zijn in oktober 2006, toen het circuit braak lag, gemaakt door Michael Draye en van commentaar voorzien door Herman LiesemeijerOp bovenstaand kaartje is de oorspronkelijke Österreichring grijs gekleurd. Het rood gekleurde gedeelte is de in 1996 geopende A1-Ring.

 österreichring a1-ring red bull ring

We beginnen ons rondje op start/finish. Oorspronkelijk liep het rechte stuk verder door omhoog op de plaats waar je nu de grindbak van de eerste bocht van de A1-Ring ziet.


Na de start stuiten we al gauw op een opengebroken circuit, zeker om te voorkomen dat er illegaal wordt geracet.


Achter de grindbak staat een hek waarachter één van de mooiste stukjes racebaan ter wereld schuilgaat.

österreichring hella light
Hier is de eerste bocht van de Österreichring, de super snelle Hella-Licht. Vanaf 1977 haalde de chicane hier de snelheid eruit.


Hier het snelle gedeelte na de Hella-Licht genaamd Flatschach. De baan boog hier wat naar links maar dit werd volgas genomen.

österreichring dr. tiroch kurve
Na de Flatschach kwam deze klimmende doordraaier, Dr. Tiroch Kurve genaamd.


We zijn aanbeland op het hoogste punt van de oude Österreichring. Hier begon een recht stuk naar beneden, het Valvoline-Gerade, dat uitkwam bij de Bosch Kurve.


Ook hier stuiten we tegenwoordig weer op een hek.

österreichring a1-ring red bull ring spitskehre
Even voorbij het hek komt de A1-Ring er weer bij.


Aan het einde van het Valvoline-Gerade wachtte de Bosch Kurve, een haarspeldbocht zonder enige uitloopstrook. Als je je verremde zat je meteen in de vangrails, daar had je pas moed nodig om laat te remmen! De oorspronkelijke haarspeldbocht lag wat verder weg, bij de ombouw tot A1-Ring is deze "naar binnengehaald" om een uitloopstrook te creëren.

österreichring a1-ring red bull ring bosch kurve

österreichring a1-ring red bull ring chicane
Kort na de Bosch Kurve kwam een redelijk snelle combinatie van twee linker bochten met de wonderlijke naam Schicane. Bij de bouw van de A1-Ring werden deze bochten naar binnen verlegd en iets afgeknepen. Het gedeelte dat je door ziet lopen is het begin van de oorspronkelijke bocht die over de plaats liep waar nu een nieuw gedeelte loopt (zie ook het kaartje bovenaan).


Na de dubbele linker volgt nog een knik naar rechts die naar een middellang recht stuk leid.


Oorspronkelijk lag aan het einde van dit rechte stuk de lange doordraaier die naar Jochen Rindt was vernoemd. Bij de ombouw tot A1-Ring werdt deze veranderd in een combinatie van twee rechter bochten...


Eerst nog een redelijk snelle...

österreichring a1-ring red bull ring jochen rindt kurve
Daarna een hele trage die weer naar het rechte stuk bij start/finish leidde...


Aan het einde van deze bocht is de kromming van de oorspronkelijke Jochen Rindt Kurve nog te herkennen.

österreichring a1-ring red bull ring start finish
En daar zijn we weer bij start/finish.

© Tekst: Herman Liesemeijer Foto's: Michael Draye

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2017 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.