Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Roskilde Ring

Deze pagina vertelt de geschiedenis van het voormalige Deense Formule 1 circuit de Roskilde Ring, thans een stadspark. Dit bochtige circuit was één van de meest eigenaardige racebanen uit de auto- en motorsportgeschiedenis...

Roskilde Ring: een zeer eigenaardige circuit

In 1953 kocht Poul Tholstrup, een zakenman uit het Deense Roskilde, een oude grindgroeve op om hier een circuit, het eerste permanente circuit in Denemarken, te laten bouwen. Het circuit, de "Roskilde Ring", werd geopend op 5 Juni 1955 en was toen slechts 670 meter "lang". In 1957 werd de baan verlengd naar 1,4 km.

Roskilde Ring

Kenmerkend voor de layout van de Roskilde Ring, door Stirling Moss als "A most peculiar raceway" omschreven, was de sterke verkanting van de bochten en het feit dat het nauwelijks rechte stukken bevatte. Doordat het in een oude grindgroeve was gebouwd leek het op een soort amfitheater. De baan kende tevens een hoogteverschil van 14 meter. Een ander uitzonderlijk aspect was dat het, in tegenstelling tot de meeste circuits, linksom werd gereden.

Roskilde Ring

Eén van de vele eigenaardigheden van de racebaan waren de amfitheater-achtige staanplaatsen die nog steeds herkenbaar zijn (zie de foto's boven en onder).

Roskilde Ring

In de jaren 1960, 1961 en 1962 was de Roskilde Ring het toneel van de Formule 1 Grand Prix van Denemarken die echter nooit meetelde voor het kampioenschap.

de magie van verweerd asfalt ebook

button ja ik wil dit e book

 

Circuits of the past Merchandise

Roskilde Ring

Doordat de baan midden tussen de woonwijken lag, waren er vaak klachten over geluidsoverlast. Dit resulteerde er in dat het circuit uiteindelijk werd gesloten. De allerlaatste race was op 22 september 1968.

Roskilde Ring

Tegenwoordig is de oude Roskilde Ring een stadspark, dat als eerbetoon aan het circuit nog steeds de naam Roskilde Ring draagt. Geracet wordt er vandaag de dag niet meer, wel wordt er gegolfd en gefrisbeed.

Roskilde Ring

Roskilde Ring

© Tekst: Herman Liesemeijer Foto's: Herman Liesemeijer & Historisk Motorsport Danmark

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.