Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Schleizer Dreieck

Deze pagina vertelt de geschiedenis van de oude Schleizer Dreieck, het oudste stratencircuit van Duitsland gelegen nabij de stad Schleiz in de voormalige DDR. Ooit was dit een prachtig natuurcircuit dat zich kon meten met circuits als Spa-Francorchamps. Vanwege veiligheidsredenen werd het parcours drastisch ingekort en rest nu nog slechts een gemiddeld stratencircuit...

Het ontstaan van "natuurcircuit" de Schleizer Dreieck

De Schleizer Dreieck is het oudste stratencircuit van Duitsland. In 1922 ontdekte de ingenieur Karl Slevogt dat de driehoekige verbinding van wegen ten zuiden van de stad Schleiz uitermate geschikt was om Sportauto's te testen. Doordat het parcours bestond uit wegen die waren aangepast aan het landschap noemde men het een "natuurcircuit".

Op 10 juni 1923 werd hier voor het eerst een zuinigheidsrit gehouden, de beste gemiddelde snelheid was toen 64,2 km/h. In 1924 werd er voor het eerst een motorrace georganiseerd, dit was de eerste keer dat er echt geracet werd op de Schleizer Dreieck.

De eerste autorace werd in 1933 verreden. In 1937 was de laatste race voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog.


Op bovenstaande satellietfoto is het huidige circuit goed herkenbaar.
Het gedeelte buitenom in het oorspronkelijke parcours.

De layout van de Schleizer Dreieck

Het circuit was 7,631 km lang, werd linksom gereden, en had een hoogteverschil van 60 meter. Het was het beste te vergelijken met Spa-Francorchamps.

De bochten waren, op de drie verbindingsbochten na, allemaal snel en vloeiend in combinatie met klimmende en afdalende stukken.

In Mei 1988 werd het circuit ingekort tot 6,805 km doordat een nieuwe verbinding in gebruik werd genomen zodat het parcours niet meer door de stad Schleiz liep.

Schleizer Dreieck

Races op de Schleizer Dreieck

Na de tweede wereldoorlog behoorde Schleiz tot de socialistische DDR. Ondanks alles slaagden race-enthousiasten er in om in 1948 alweer motorraces te organiseren op de Dreieck.

Tot en met 1955 waren de races een puur Duitse aangelegenheid. Vanaf 1956 kwamen er weer coureurs uit diverse landen naar Schleiz, wat de populariteit een enorme stimulans gaf.

de magie van verweerd asfalt ebook

button ja ik wil dit e book

 

Circuits of the past Merchandise

In 1961 worden voor het eerst na de oorlog ook weer autoraces georganiseerd. Als gevolg van de koude oorlog reden er vanaf 1962 geen West Duitse rijder meer in de toenmalige DDR en sinds begin jaren 70 waren de rijders alleen nog maar afkomstig uit socialistische buurlanden.

In 1989, na de "Wende", mogen er voor het eerst weer rijders uit het westen aan de start verschijnen.

Schleizer Dreieck

Het einde van de oude Schleizer Dreieck

In 1991, beide Duitslanden zijn dan weer herenigd, wordt het circuit afgekeurd voor autoraces. In 1992 wordt begonnen met werkzaamheden die het circuit veiliger moeten maken.

Zo worden onder andere grindbakken aangelegd en in 1993 wordt een chicane ingebouwd. Dit zorgde ervoor dat in 1994 de zijspanraces weer terugkeerden.

Schleizer Dreieck

Echter aan het einde van 2002 raakt het circuit de licentie voor motorraces kwijt vanwege de veiligheid. Er worden nog wel autoraces gehouden maar het was wel duidelijk dat het circuit in de huidige vorm niet meer aan de moderne veiligheidseisen kon voldoen.

In 2003 werd een begin gemaakt met een grote verbouwing die het oude parcours drastisch zou doen veranderen!

Schleizer Dreieck

Ongeveer halverwege het circuit zou een nieuwe verbinding komen, met een nieuw start/finish gedeelte, dat uitkomt op het oude start/finish gedeelte. Hiermee bleef er een circuit van slechts 3,805 km over.

Op 21 augustus 2004 werd de nieuwe Schleizer Dreieck, die meer een stop and go karakter heeft, geopend. Waarmee de races op het oude snelle traject nu definitief tot het verleden behoren.

Schleizer Dreieck

© Tekst: Herman Liesemeijer  Foto's: Jan van der Graaf
Satellieffoto: Google Maps

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.