Wij gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren, advertenties weer te geven en om functies voor social media te bieden. U kunt deze cookies weigeren of uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van de website negatief beïnvloeden.


Circuits of the past

Herinneringen aan de racecircuits van weleer!

Scheivlak

Mag dan de Tarzanbocht de bekendste zijn, de bocht waar iedereen die ooit op Zandvoort heeft gereden het altijd over heeft is het ScheivlakDe sprint over de Hunserug, vol gas door de Rob Slotemakerbocht omhoog, het korte aanremmen bovenop de duintop en dan met hoge snelheid het Scheivlak in met haar hoogteverschillen. Dat alles maakt dit tot één van de mooiste stukjes racebaan ter wereld!

Het Scheivlak in de beginjaren van Circuit Zandvoort

Het Scheivlak maakt al sinds de opening in 1948 deel uit van het Zandvoortse parcours en dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger de grens was tussen de openbare duinen en die van jonkheer Quarles van Ufford (Zie ook het artikel "Namen bochten circuit Zandvoort"). De layout van het Scheivlak is nooit gewijzigd, alleen de uitloopstrook is met de jaren steeds wat groter geworden.

Het Scheivlak tijdens de jaren negentig

Toen in 1989 het interim-circuit in gebruik was genomen lag het Scheivlak er eenzaam en verlaten bij. Vele jaren van onzekerheid volgden. Er lagen plannen om het deel met het Scheivlak weer in het circuit op te nemen doch er was veel tegenwerking. Pas in 1999, toen eindelijk het verlengde circuit werd geopend, was het Scheivlak weer in oude glorie hersteld (Zie ook het artikel "De layout van circuit Zandvoort").

Circuit Zandvoort Scheivlak jaren 90
Het Scheivlak in de periode dat het braak lag gedurende de jaren 90

Het Scheivlak in ere hersteld

Toen eind jaren 90 de plannen voor de verlenging van het circuit (van het 2,5 km korte interim-circuit weer naar ruim 4 kilometer) definitief werden vastgesteld kwamen enkele ingenieurs met het idee om het Scheivlak af te graven waardoor er minder hoge geluidswallen nodig waren.

Doch de circuitdirectie vond dat het oorspronkelijke karakter van deze bocht niet aangetast mocht worden (bravo!) waardoor het Scheivlak nog exact hetzelfde is als in 1948.

Circuit Zandvoort Scheivlak 2008
Het scheivlak in 2008

Loading Player...

Actie in het Scheivlak tijdens de Paasraces van 2016

© Tekst: Herman Liesemeijer
Foto's: Scheivlak jaren 60 Vera Lodder, jaren 90 en 2008 Herman Liesemeijer.

 Protected by Copyscape Duplicate Content Check

© 2003 - 2019 Alle rechten voorbehouden - Niets van deze site mag zondermeer worden gekopieerd en gepubliceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder en eventuele andere bezitters van de copyrights. Schending van onze rechten zal met alle juridische middelen worden bestreden.